söndag 5 oktober 2014

Kanelbullar utan mjölk, smör och ägg

Att det idag är kanelbullens dag är knappast något som någon kan ha missat. Fast numera är det ett firande i flera dagar av denna enkla lilla kaka som blivit en del av den svenska folksjälen.

Kanelbullar innehåller vanligtvis både ägg, smör och mjölk. I rikliga mängder. Så det var med viss tveksamhet vi testade att göra en sats med havredryck och mjölkfritt margarin. Det låter ju inte ens speciellt gott. Men det var det! Såpass gott att man tog två och det som blev över frystes in. Kommer gå åt under fikastunder de närmsta veckorna.

Kanelbullar utan mjölk, smör och ägg ca 20 st
Deg:
1 paket jäst
50 g mjölkfritt margarin (vi tog Floras)
3 dl havredryck
0,5 dl strösocker
1 krm salt
8 dl vetemjöl
Fyllning:
100 g mjölkfritt margarin
1 msk malen kanel
1 dl strösocker
Pensling:
2 msk flytande honung
2 msk havredryck
pärlsocker

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Smält margarin försiktigt i en kastrull eller i en skål i mikron.

Tillsätt mjölken och värm till ljummet (ej över 35 grader). Vispa ihop degvätskan och jästen.

Tillsätt strösocker, salt och vetemjölet i omgångar. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Ska vara aningen fuktig. Låt degen jäsa övertäckt ca 0,5-1 timme.

Blanda ingredienserna till fyllningen. Ta upp degen på arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Kavla ut degen till en platta på ca 40x40 cm. Bred på fyllningen och vik plattan på mitten. Skär i c:a 2-3 cm tjocka strimmlor, snurra, rulla ihop och fäst under. Lägg bullarna på en bakpappersklädd plåt eller i formar.

Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat havredryck och honung och strö över pärlsocker.

Grädda bullarna mitt i ugnen i 250 grader, ca 8 minuter.

Låt svalna på galler under bakduk. Ät helst direkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar