onsdag 5 november 2014

Croissanter utan smör och ägg


De här croissanter blev mycket bättre än vi vågat hoppas på.

De som inte går åt direkt kan med fördel frysas. De tinar snabbt.

Croissanter utan smör och ägg 12 st
350 g vetemjöl
1,25 dl kallt vatten
0,5 dl olivolja
25 g jäst
2 msk flytande honung
1/2 tsk salt
200 g mjölkfritt margarin
Till pensling
hälften Smält och svalnat mjölkfritt margarin
hälften olivolja

Gör så här:
Ställ in mjölet i frysen en halvtimme.

Lös upp jästen i vattnet.

Tillsätt olivolja, flytande honung, salt och och drygt 300 g av mjölet.

Arbeta degen några minuter med degkrokar tills den släpper från bunkens kanter.

Lägg degen i en plastpåse och lägg frys i 10-15 minuter.

Skiva margarinet i 4 skivor och sammanfoga dem till en platta.

Kavla ut degen till ungefär A4 storlek.

Vik över degen och tryck ihop kanterna noga. Slå in degen i plastfolie och lägg den i kylen en halvtimme.

Kavla försiktigt ut degen till A3 storlek.

Vik ihop till ett treslag.

Vrid degen ett kvarts varv och kavla ut den igen till A3 igen. Vik ihop till ett treslag igen  och slå in i folie och lägg den i kylen i 15 minuter.

Kavla ut degen igen och vik ihop den med ett treslag.

Lägg i kylen tills den ska användas. Vänta minst 2 timmar, men den kan ligga i kylskåpet över natten.

Kavla ut till en stor platta, mins A3 storlek. Dela på längden och skär 6 trekantiga snibbar av varje längd. Rulla ihop och fäst med lite vatten.

Låt jästa på plåt under bakduk i minst 1 timme gärna 2. 

Sätt ugnen på 225 grader.

Pensla croissanterna med margarin och olivolja blandningen och grädda sen i ugnen i 12-15 minuter tills de blivit gyllengulbruna. Låt svalna lite på galler. Ät med sylt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar