söndag 2 november 2014

Rysk laxsoppa utan ägg och mjölk


Detta är en favorit hemma hos oss sedan minst 10 år tillbaka. Vi brukade har en klick smetana eller rysk yoghurt i, men hoppar man över det så är det fortafarande en väldigt läcker rätt. Den är dessutom lättlagad.

Gillar man inte nån av ingredienserna så tar man helt enkelt bort den, eller ersätter med en liknande.

Rysk laxsoppa utan ägg och mjölk 5-6 portioner
2 fiskbuljongkapsyler eller tärningar
1 liter vatten
7-8 jordärtskockor
3 palsternackor
3 morötter
½ purjolök
1 liten gul lök
500-600 g laxfilé
2-3 msk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
ca 3 msk kapris
15-20 gröna oliver med piemento
1 dl torrt vitt vin
1-2 tsk salt
1 tsk torkad timjan

Gör så här:
Pressa ur kapsylerna fiskbuljongtärningarna i en stor kastrull och häll på vattnet. Vispa runt och låt koka upp.

Skala och dela jordärtskockerna i ca tärningsstora bitar och lägg i det kokande vattnet.

Skala och dela morötter och palsternacka. Lägg i vattnet.

Slanat purjolök och hacka gul lök. Lägg ner det i det kokande vattnet.

Koka tills grönsakerna är nästan mjuka.

Dela laxen i kuber (c:a 2-3 cm stora).

Tillsätt vin, lax, tomatpuré, oliver, kapris, vitlök, salt och timjan.

Koka upp låt sjuda i ytterligare 4 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar