söndag 9 november 2014

Piroger utan smör, ägg och mjölk


Piroger är en favorit hemma hos oss. De är skapligt enkla att göra. Men framförallt är de goda. Och de är goda även om man fryser in dem och mikrar dem. Denna variant utan Smör, mjölk och ägg blev väldigt nära originalet.

Man kan såklart ta den här degen och fylla med vilken fyllning man vill, men den här tacoinspirerade varianten är en säker hit i en barnfamilj.

Piroger utan smör, ägg och mjölk
Deg
200 g mjölkfritt margarin, vi tog Carlshamns
2,5 dl matlagningsgrädde av havre, vi tog iMat
50 g färsk jäst
1 msk strösocker
1-2 tsk paprikapulver
14 dl vetemjöl
Till pensling:
2 msk olivolja
4 msk vatten

Fyllning
1 kg nötfärs
olivolja
1-2 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
2 tsk salt
nymald svartpeppar
1 msk spiskummin
1 tsk chilipeppar
1 msk cayennepeppar
1 msk torkad oregano
2-3 msk tomatpuré
2 dl vatten
2 msk maizena majsstärkelse

Gör så här:
Smula jästen i en bunke.

Smält maragrinet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 30 grader (max 37).

Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl (spara nån dl till utbakning).

Arbeta pirogdegen smidig tills den släpper bunkens kanter.

Låt degen jäsa övertäckt i 45 min.

Fyllning: Bryn färsen i olja. Hacka löken och paprikan och tillsätt dem.

Pressa i vitlök samt tillsätt salt, svartpeppar, spiskummin, cayenne, chilipeppar, oregano och tomatpuré. Fräs pirogfyllningen i några minuter under omrörning.

Rör ut majsstärkelse i det kalla vatten tillsätt det till färsröran. Låt koka några minuter tills vätskan kokar in. Låt fyllningen svalna något.

Sätt ugnen på 225 grader.

Knåda degen på mjölat bakbord.

Dela degen i 20 delar (dela först i fyra delar och sen de fyra delarna i 5 delar var). Rulla varje bit till en rund bulle och kavla ut till en ca 12-15 cm stor rundel.

Fördela fyllningen i en hög i mitten, ca 3/4 dl, och vik ihop till en pirog. Lägg på 2-3 plåtar med bakplåtspapper.

Pensla med olivolje- och vattenblandningen.

Tryck ihop kanterna med en gaffel precis innan de ska in i ugnen

Grädda pirogerna mitt i ugnen 12-15 minuter. Låt svalna lite innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar