lördag 27 december 2014

Janssons Frestelse utan smör och grädde

Detta var första julen på mjölk- och äggfrikost. Och det har gått över förväntan måste vi nog säga. Köttbullar hade vi gjort mjölk och äggfria sedan tidigare och prinskorvar var inte några problem att äta. Lax och sill (flera olika sorter) och gravlaxsås gick bra. Broccoli kan man äta. Rödkål går bra. Vårt anpassade recept på vörtbröd lägger vi upp imorgon. Så vi har varit mätta om man säger så.

En av favoriterna är Janssons Frestelse, så det kände vi att vi ville göra en anpassning på. Generellt går det ju bäst med havregrädde när det är smakrika recept. Och Janssons frestelse är ju en sådan.

Denna Jansson blev, precis som vanlig, bästa dagen efter. När smaken blommat ut helt.

Janssons Frestelse utan smör och grädde
8-10 medelstora potatisar
1 stor gul lök
15-20 ansjovisfiléer
mjölkfritt margarin
3 dl havregrädde
ströbröd

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsfast form med mjölkfritt maragarin.

Skala och strimla potatisen och lägg den i kallt vatten.

Skala och skiva löken tunt.

Varva potatis, ansjovis och lök. Avsluta med potatis. Häll på havregrädden. Strö på rikligt med ströbröd och klicka ut margarin.

Grädda i ugnen 40-45 minuter.

Låt svalna innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar