onsdag 31 december 2014

Vörtbröd utan smör

Saftig och gott julbröd som man enkelt gör själv. Vi har inte russin i vårt eftersom ingen av oss gillar bakade russin. Men vill man kan man ha i nån dl.

Vörtbröd utan smör 2 bröd
50 g mjölkfritt margarin
2 dl julmust
50 g jäst
1 msk salt
1 tsk malda kryddnejlikor
3 dl porter
1 dl mörk sirap
1 msk ingefära
600 g fint rågmjöl
1 dl vetemjöl
Till pensling
1/2 dl havredryck
1 nypa salt

Gör så här:
Smält margarinet på låg värme

Blanda smält margarin, julmust och porter. Smula i jästen. Vispa tills den löst upp sig.

Arbeta i de övriga ingredienserna till en smidig deg.

Låt degen jäsa minst 1 timmer.

Knåda och baka ut till 2 runda bröd.

Lägg dem på plåt att jäsa c:a 15 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Blada salt och havredryck och pensla bröden det.

Grädda mitt i ugnen i 35 minuter. Man kan behöva sänka värmen lite på slutet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar