söndag 7 december 2014

Pepparkakor utan smör och grädde


Det flesta fabriksbakade pepparkakor man kan köpa går utmärkt att äta, även när man är allergisk mot ägg och mjölk.

Men inget går upp mot hembakade pepparkakor. Så vi ville såklart göra egna även i år, så vi anpassade vår familjerecept.

Det blev faktiskt goda pepparkakor. Pepparkakskryddorna maskerar margarinet och havregräddens smakmässiga tillkortakommanden på ett alldeles utmärkt sätt.

På bilden syns våra "glöggpepparkakor". Degen kan använda till alla sorters hårda pepparkakor.

Pepparkakor utan smör och grädde
200 g mjölkfritt maragrin
1,5dl ljus sirap
3 dl strösocker
1,5 dl havre matlagningsgrädde
2 msk mald ingefära
2 msk mald kanel
1 msk malda nejlikor
800 g + nån dl vetemjöl till utbakningen
1,5 msk bikarbonat

Gör så här:
Häll margarin, sirap och socker i en kastrull och värm tills allt smält.

Tillsätt havregrädden och kryddorna. Blanda väl och låt svalna.

Blanda den stora mängden mjöl med bikarbonaten och rör ner i smeten.

Ställ pepparkaksdegen kallt över natten.

Ta ut degen i rumstemperatur god tid innan bakat.

Sätt ugnen på 200 grader varmluft (eller 225 om varmluft inte finns).

Knåda en bit av degen smidig.

Kavla ut degen tunt på lätt mjölat bakbord och tryck ut önskade figurer. Lägg på plåtar.

Grädda i 5 minuter mitt i ugnen (passa så de inte bränns).

Låt svalna på bakgaller. Förvara i lufttäta burkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar